1

Politika i gospodarstvo

U bolnici obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Danas, 1. listopada 2015. godine po prvi puta svečano je obilježen Međunarodni dan starijih osoba u Općoj bolnici Varaždin - Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Osoblje bolnice te članovi i volonteri udruge za palijativnu pomoć "SRCE" Novi Marof bili su domaćini druženja s pacijentima bolnice, djecom iz Dječjeg vrtića Novi Marof, varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, fra Vitomirom iz župe sv. Antuna Padovanskog Novi Marof, gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ostalima okupljenima. 

Predsjednica Udruge za palijativnu pomoć "Srce" Miljenka Šimec obratila se nazočnima i zahvalila vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi na suradnji i pomoći oko uređenja kutka za djecu gdje mogu boraviti najmlađi prilikom posjete bolesnim članovima obitelji i bližnjima. 

- Budući da u bolnicu dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, često u pratnji mlađih članova obitelji, odlučili smo bolnički perivoj i ostatke drvenog materijala iz parka iskoristiti za uređenje kutka za djecu. Tako obitelji mogu izvesti bolesnike u park,a unuci i praunuci trčkarati oko njih. To je zaista idiličan prizor - izjavila je gđa Šimec. 

Zahvalu je uputila i volonterkama udruge koje su ove godine posebno lijepo uredile cvjetne gredice ispred samog dvorca bolnice i oko dječjeg kutka. Također, gđa Miljenka Šimec zahvaljuje svima koji kroz različite aktivnosti i događanja doprinose međusobnom uvažavanju i poštivanju te izgradnji zajedništva onih najmlađih i najstarijih.

- Nužno je odašiljati poruke zajedništva i međugeneracijske solidarnosti. Odgajajmo generacije koje će brinuti o nama - poručuje gđa Miljenka Šimec.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak obratio se starima, bolesnima i svima koji su potrebni tuđe pomoći, a i zahvalio onima koji pružaju tu pomoć. 

- Osim obilježavanja današnjeg datuma, starijima i nemoćnima trebamo pomagati i sve ostale dane u godini. Naša vjera ne očituje se samo u molitvi, već i u dobrim djelima i žrtvi za druge - izjavio je biskup. 

Vrtićka skupina „Loptice“ u pratnji teta i ravnateljice Karoline Fotak, upriličila su recitacijsko-glazbeni program koji je izmamio osmjeh na lica svim okupljenima.

RH je pri vrhu europskih država s najstarijim stanovništvom, stoga osim svijesti o „našoj starosti“ treba razvijati i osigurati službe na državnom nivou koje će moći zbrinuti stariju populaciju i osigurati joj potrebnu skrb i dostojanstvenu starost. Upravo je to jedan od osnovnih razloga osnivanja marofske udruge za palijativnu pomoć "SRCE", koja je kao primjer dobre prakse prepoznata diljem zemlje.


Najnovije na Aktualno.hr!