1

Izdvojeno

Vinski grad na Špancirfestu

Jedna od novina na ovogodišnjem Špancirfestu bit će "Vinski grad", raj za ljubitelje vina koji će niknuti u prostranom i predivnom dvorištu barokne palače Sermage u najužoj gradskoj jezgri. Na čak 600 četvornih metara površine u dvorištu jedne od najprepoznatljivijih varaždinskih palača, koja je dom Galeriji starih i novih majstora varaždinskog gradskog muzeja, na 10 dana će se smjestiti pravi mali gradić s drvenim i staklenim kućicama i terasama s udobnim jastucima gdje će posjetitelji moći kušati ili kupiti birana vina po promotivnim cijenama, opustiti se te uživati u tematskim degustacijama, koje će se održavati od prijepodneva do kasne večeri.

U projektu "Vinski grad" sudjeluje 20-tak odabranih vinarija iz svih hrvatskih vinskih regija; od Istre preko Zagorja do Slavonije i Dalmacije: Belje, Krauthaker, Udruga Kutjevačkih vinara, Freixenet, Belović, Dvanajščak-Kozol, Mežnarić, Bolfan, Stina vina, St Hills, Iločki podrumi, Mladina, Jeruzalem, Zlatne Gorice, Skaramuč te IQ malvazije i IQ terani.

Svakog će dana Vinski grad biti različito tematski koncipiran, a izbornici degustacija biti će redom istaknuti sommelieri, enolozi, vinski i gastro novinari te slavni poznavatelji najboljih hrvatskih vina.

Petak, 21.08. biti će dan za mjehuriće, subota 22.08. pričat će se priča o aromama Bregovite Hrvatske, a u nedjelju 23.08. stižu graševina i ostale slavonske snaše. U ponedjeljak 24.08. slušat će se i kušati malvazije, u utorak 25.08. predstavljat će se „crna“ Dalmacija, a sutradan, 26.08. red je na zagorske brege. U četvrtak 27.08. gostuju slavonski crnjaci, a petak 28.08. donosi epski dvoboj – teran vs bordeax. Posljednji vikend Špancirfesta će se na programu Vinskog grada naći dvije posebne teme: u subotu 29.09. stiže pošip i ostale bijele sorte iz Dalmacije, a kao slatko za kraj će se se u nedjelju, 30.08. nuditi desertna i slatka vina.


PROGRAM DOGAĐANJA U VINSKOM GRADU

Petak, 21.08. - MJEHURIĆI, MJEHURIĆI! 
Nina Levičnik, arhitekt i sommelier

Subota, 22.08. - AROME BREGOVITE HRVATSKE
Saša Špiranec,, vinski novinar i publicist

Nedjelja, 23.08. - GRAŠEVINA I OSTALE SLAVONSKE SNAŠE
Rene Bakalović, vinski novinar, opinion maker, gastronom

Ponedjeljak, 24.08. - GLEDAM I SLUŠAM MALVAZIJU
Elvira Belović, predavač na WSET akademiji vina, dipl.agronom

Utorak, 25.08. - CRNA DALMACIJA: OD BABIĆA DO PLAVCA
Zlatko Gall, vinski novinar, opinion maker, gastronom

Srijeda, 26.08. - KAK STE LEPI MOJI BREGI!
Ivo Kozarčanin, vinski novinar i sudac na vinskim natjecanjima

Četvrtak, 27.08. - SLAVONSKI CRNJACI
Sanja Muzaferija i Marija Vukelić, WOW

Petak, 28.08. - TERAN vs BORDEAUX
Morana Zibar i Lada Radin, Taste of Croatia

Subota 29.08. - POŠIP I VRLA BIJELA BRAĆA DALMACIJE
Leo Gracin, prof. Prehrambeno biotehnološki fakultet, konzultant, vinski sudac

Nedjelja 30.08. - SLATKO ZA KRAJ
Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Pupitres d.o.o

vinskitrg


Najnovije na Aktualno.hr!