1

Novi Marof

Novi Marof predstavlja gospodarski, prometni i kulturno-sportski i administrativni centar, sa nizom javnih sadržaja od interesa za stanovnike Grada te ostalih gravitirajućih naselja i njihovih stanovnika. Na području Grada od oko 111 kvadratnih kilometara živi oko 14 000 stanovnika. Središnje mjesto u životu Grada zauzima blagan sv. Antuna Padovanskog, kojeg novomarofčani smatraju svojim zaštitnikom. 

Naime ovaj običaj datira iz 1983. godine kada je središtu Grada blagoslovljena novoizgrađena crkva i franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u kojem žive franjevci konventualci i časne sestre franjevke misionarke iz Asiza. Iz godine u godinu svečev se dan (13. lipnja) u Novom Marofu pretvara u pravu slavljeničku tradiciju. Tradicija proslave relativno je mlađeg datuma no svake godine bilježi sve veći broj vjerskih, društveno-kulturnih i sportskih manifestacija.

Novomarofski kraj zavičaj je poznatih osoba hrvatske i svjetske prošlosti, sadašnjosti, a zasigurno će dati neke značajne osobe i u budućnosti. Među pitomim bregima ovog slikovitog kraja rodili su se poznati i priznati majstori kista i platna poput Mirka Račkog, Ivana Rabuzina ili Franje Klopotana, a mnoge poznate osobe, barem dio svog života, vezale su uz Novi Marof. Dovoljno je samo spomenuti imena poput umjetnika Otona Ivekovića, zatim književnika i političara Mirka Bogovića i Antuna Nemčića, a svakako treba spomenuti i groficu Lujzu Erdödy, veliku dobrotvorku i začetnicu marofskoga zdravstva.

Brojne kulturne znamenitosti, ljepota krajolika (lokalitet Grebengrada s planinskim domom, izletište Topličica ...) te očuvane vrijednosti prirode čine Grad Novi Marof i privlačnim odredištem u turističkom smislu. Doda li se tome i geoprometni značaj, moglo bi se reći da je pred ovim malim gradićem izuzetno svjetla budućnost.

Dobar geoprometni položaj Grada Novog Marofa, infrastrukturna opremljenost i razvijen poduzetnički duh, rezultirali su razvojem gospodarskih i društvenih djelatnosti ovog područja. 
Tako na području Grada djeluje više od stotinjak većih, srednjih i malih poduzeća, dok se obrtništvom i malim poduzetništvom bavi oko 300 poduzetnika.

Grad Novi Marof prostire se na površini od 111,75 km2. 
U 23 naselja Grada živi oko 13 900 stanovnika.
Sam Novi Marof, kao gradsko središte ima oko 2.000 stanovnika.

Najnovije na Aktualno.hr!